Home Shëndeti CILI ËSHTË PROPOZIMI I PSIKIATËRVE NË KËTË KOHË PANDEMIE ?

CILI ËSHTË PROPOZIMI I PSIKIATËRVE NË KËTË KOHË PANDEMIE ?

87
0

/Nga Afrim Canaj/

Pandemia karakterizohet me disa faza të saja dhe mesazhet që vijne nga epidemiologet, infektologet por edhe nga psikiatrat janë të ndryshme gjatë fazave të ndryshme të pandemisë.


Aktualisht, mjekët-psikiatrat, pacientëve por edhe të gjithë njerëzve mund t’i propozojnë disa nga këto informacione apo qëndrime:

 • Frika është një pjesë natyrale-normale e sistemit emocional të njeriut, prandaj është e natyrshme të frikohemi;
 • Është mirë që ta kuptojmë dhe ta rishqyrtojmë frikën tonë;
 • Biseda rreth frikës personale me njerëz të afërm kontribon në zvogëlimin e frikës, në veçanti zvogëlohet frika iracionale;
 • Nëse frika vjen deri te niveli i tillë që seriozisht e dëmton funksionimin e individit, atëherë është e mirëseardhur ndihma profesionale;
 • Përmes terapisë psikodinamike apo edukimit në përgjithësi ndikojmë në rritjen e kapaciteteve për frikë;
 • Të bisedohet me miq, kolegë, fqinjë dhe të afërm tjerë;
 • Të ofrojmë ndihmë, këshilla, përkrahje e pse jo edhe dhurata të vogla;
 • Të kërkojmë ndihmë;
 • Ti ndajmë problemet;
 • Të jemi aktiv gjatë krizës;
 • Edhe unë jam përgjegjës për luftimin e pandemisë;
 • Humori gjithashtu është i mirëseardhur;
 • Nëse jemi të lënduar, kjo nuk nënkupton që jemi më pak me vlerë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here