Home Extra Dasmat dikur ishin festë e madhe familjare

Dasmat dikur ishin festë e madhe familjare

78
0


09.01.2021 /01:56/

Në vitet e 60-70 kur dasmat bëheshin në shtëpi, të afërmit, farefisi, fqinjtë ftoheshin në drekë për ushqim të përgatitur në kazana, krysish gjellë me mish, pastaj gatuheshin petulla, tatlia, pite të llojeve të ndryshme, nuk mungonte hallva.

NĂ« pĂ«rgatitjen e ushqimit krahas grave e vajzave tĂ« shtĂ«pisĂ«, e ku rolin kryesor e kishte “maxhetorja”, vinin pĂ«r tĂ« ndihmuar edhe gratĂ« e vajzat nga farefisi por edhe gratĂ« fqinje.
Përgatitjet fillonin dy javë më herët, ndërsa në mbrëmje dhe të nesërmen ditën e marrjes së nuses ose përcjelljes së vajzës tubimet bëheshin në oborr të shtëpisë.

Dasmat ishin manifestime origjinale pa dekor e pompozitet falso, me ushqime të natyrshme, me organizime të përsosura, ku secili kishte dhe zbatonte detyrën e vet. Dasma ishte institucion familjar shume i organizuar./Nga SH.M e N.B./

Nëse ju kujtohet ndonjë detaj apo element nga dasmat e dikurshme komentoni këtu, sepse e pasuroni këtë rikujtim të asaj kohe.

/www.arenapress.info/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here