Home Dikur/dje dhe sot/ Gjilani dikur kishte disa banka, e para është themeluar me 1923/Kthimi në...

Gjilani dikur kishte disa banka, e para është themeluar me 1923/Kthimi në kohë/15/

81
0

Banka ekonomike e Gilanit është e para në Gilan, është themeluar me 23 shtator 1923, nga 7 aksionarë, prej tyre 5 kanë jetuar në Gilan. Kjo bankë ka dhsns akcione deri 200 dinarë. Drejtor ka qenë Dushan Stoshiq. Banka kryente shërbime tregtare, ndërtimore, bankare, kishte llotarinë e vet.
Këshilli drejtues i bankës kishte 5 anëtarë. Banka e dyte ka qene private e familjes Arsiq, e cila është themeluar me 1937 me emrin “Kosova” në lokacionin te Xhamia e Madhe (“Shehzade”) dhe kishte stilin barok tē ndërtimit.

Familja Arsiç e kishte mullirin dhe centralin elektrik. Kjo bankë funksionoi deri me 1957 kur u konfiskue nga shteti dhe u rrënue. Në periudhën 1965-1999 nē Gijlan kanë funksionuar “Bankosi”, “Invest-banka “, “Jugo-banka” dhe “Banka e Lubjanës”. /Nga dr.Shevqeti, editori: N.B./

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here