Home Extra Sokrati dhe filozofi naiv – demaskohen thashethemet dhe shpifjet

Sokrati dhe filozofi naiv – demaskohen thashethemet dhe shpifjet

171
0

Një ditë, një nga filozofët e asaj kohe, i ofrohet Sokratit dhe i thotë:

-Sokrat, a e din se çka dëgjova për studentin tënd?

-Prit njĂ« moment.-Para se tĂ« mĂ« tregoni, do tĂ« deshiroja qĂ« sĂ«pari ta kaloni njĂ« test tĂ« shkurtĂ«r. Quhet “testi i tri pyetjeve”.

-Para se të më flasësh për studentin tim, të shohim se çfarë doni të thoni. Testi i parë është e vërteta. A jeni i sigurtë se ajo çka doni të më tregoni është e vërtetë?

-Jo! Vetëm dëgjova se po flitej rreth tij.

Pra nuk jeni i sigurtë nëse është e vërtetë apo jo. A është ajo çka doni të më thoni për studentin tim diçka e mirë? Pyeti Sokrati

-Jo. ËshtĂ« pikĂ«risht e kundĂ«rta e saj. U pĂ«rgjigj filozofi.

-Pra ju doni tĂ« mĂ« tregoni diçka tĂ« keqe rreth studentit tim
edhe pse nuk jeni i sigurtĂ« nĂ«se Ă«shtĂ« e vĂ«rtetĂ« apo jo.

Filozofi i rrudhi pak krahët dhe filloi të ndjehej keq.

NdĂ«rsa Sokrati vazhdoi:-Ju ende e keni mundĂ«sinĂ« ta kaloni testin. ËshtĂ« ende edhe pyetja e tretĂ«; ‘Ana e dobishmĂ«risë’. Ajo çka doni tĂ« mĂ« tregoni rreth studentit tim, a do tĂ« jetĂ« diçka e dobishme pĂ«r mua?

Jo aspak. U përgjigj filozofi.

-Mirë pra. Nëse ajo çka doni të më thoni, nuk është as e vërtetë, as e mirë e as e dobishme, atëherë pse duhet të ma thoni o njeri?

Filozofi nuk foli më asnjë fjalë dhe vazhdoi rrugën kokëulur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here