Home Kult/Arsim StudentĂ«ve t’u paguhet praktika profesionale

StudentĂ«ve t’u paguhet praktika profesionale

65
0

StudentĂ«t, kryesisht tĂ« viteve tĂ« fundit por edhe nĂ« faza tĂ« tjera tĂ« studimeve, e kryejnĂ« praktikĂ«n obligative arsimore nĂ« shkolla fillore dhe tĂ« mesme. Ndoshta, do tĂ« ishte mirĂ« qĂ« praktika qĂ« ata kryejnĂ« t’u paguhet, sepse do tĂ« ishte njĂ« stimulim dhe motivim, qĂ« ata nesĂ«r tĂ« kthehen e tĂ« punojnĂ« nĂ« ato institucione, por edhe tĂ« ndjejnĂ« dorĂ«n e shtetit.

Dihet qartë se studentët praktikantë të cilët kryejnë edhe praktikën obligative gjatë studimeve, u shërben që të fitojnë një përvojë dhe të shohin nga afër punën dhe problemet që ballafaqohen në të ardhmen.

Por, një praktikë me orar të plotë dhe që zgjatë disa muaj, është një padrejtësi që u bëhet këtyre studentëve pa një përkrahje financiare simbolike, që sipas praktikave europiane është një veprim shumë normal dhe i zakonshëm.

Shembull konkret kemi praktikën e studentëve të Fakultetit të Edukimit në të cilën studentët janë të detyruar të mbajnë praktikë disa mujore përgjatë studimeve. Kjo mënyrë e obligimit të studentëve pa një kompensim material është e padrejtë,
sepse i obligon ata tĂ« jenĂ« tĂ« pĂ«rpiktĂ« dhe tĂ« kujdesshĂ«m edhe nĂ« kodin etik tĂ« veshjes, gjĂ« e cila mundĂ« t’a rĂ«ndojĂ« edhe mĂ« shumĂ« gjendjen financiare tĂ« studentĂ«ve.


NjĂ« rishikim dhe plotĂ«sim i ligjit aktual tĂ« arsimit, si dhe nĂ« bashkĂ«punim me ministritĂ« tjera, do t’u mundĂ«sonte kĂ«tyre studentĂ«ve tĂ« vijojnĂ« praktikĂ«n disa mujore, tĂ« pĂ«rfitojnĂ« materialisht nĂ« mĂ«nyrĂ« simbolike, duke i motivuar si studentĂ« pĂ«r rezultate mĂ« tĂ« mira.
NjĂ«herit, kjo pagesĂ« simbolike do t’u shĂ«rbente edhe pĂ«r shpenzimet e tyre bazuar nĂ« kodin etik tĂ« veshjes, qĂ« natyrisht u kĂ«rkohet sikurse gjithĂ« stafit edukativ arsimor tĂ« punĂ«suar nĂ« Institucionet arsimore nĂ« RepublikĂ«n e KosovĂ«s.

Nxitja dhe motivimi nĂ«pĂ«rmjet pagesave jo nĂ« formĂ«n e bursave, por si obligime nga ana e shtetit kundrejt obligimeve qĂ« ka krijuar ndaj studentĂ«ve pĂ«r pĂ«rfundimin e kurseve (praktikĂ«s) gjatĂ« studimeve, do t’i sillte tĂ« mira materiale studentĂ«ve
gjatĂ« kohĂ«s sa janĂ« nĂ« studime, lehtĂ«sira por,gjithsesi,edhe ndaj tyre do tĂ« kĂ«rkohej njĂ« pĂ«rgjegjĂ«si mĂ« e madhe gjatĂ« kryerjes sĂ« kĂ«tij kursi (praktike profersionale edukative – arsimore.


Ministria e Arsimit duhet tĂ« krijojĂ« alternativa dhe mundĂ«si qĂ« studentĂ«t e tĂ« gjitha niveleve, qĂ« gjatĂ« studimeve e kanĂ« obligim praktikĂ«n si pjesĂ« e studimeve, t’i financojĂ« nĂ«pĂ«rmjet fondeve tĂ« veçanta dhe sipas kategorisĂ« tĂ« kĂ«rkojĂ« edhe pĂ«rgjegjĂ«si.

Ngritja e cilësisë në nivelet e ndryshme të asimit nis nga fillorja, duke shtyrë që (studentët) mësueset dhe mësuesit e ardhshëm të ndjejnë nga afër përgjegjësitë që i presin, por duke shtuar edhe një dozë motivimi për rezultate sa më pozitive gjatë punës që i pret në të ardhmen.


Qeveria dhe MASH-i duhet t’a shqyrtojnĂ« njĂ« mundĂ«si tĂ« tillĂ« dhe t’i mbĂ«shtesin studentĂ«t nĂ« mĂ«nyra tĂ« ndryshme, e sidomos nĂ« fazĂ«n e pĂ«rgatitjes profesionale gjatĂ« praktikĂ«s qĂ« studentĂ«ve u Ă«shtĂ« bĂ«rĂ« obligative.


Këtë alternativë, natyrisht, nuk duhet anashkaluar edhe për studentët e profileve të tjera, pasi që përvojat e fituara nga programet dhe praktikat gjatë studimeve u bëjnë dobi të gjithë studentëve dhe përfituesit e drejtëpërdrejtë janë gjeneratat që vijnë,
duke i shtyrë ata drejt një zhvillimi dhe emancipimi si shoqëri.

/Shkruan: MSc. Skender Berisha/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here